Almanya’da Çalışmak İçin Dil Bilgisi Geliştirme Rehberi

Almanya’ya çalışmak amacıyla gidecek olanlar için dil bilgisi geliştirmek kritik bir adımdır. Ben de Almanya’daki Gazetecilik eğitimime başlamadan önce Almanca bilmediğim için Augsburg’taki bir dil kursunda Almanca öğrenmeye başladım. 8 ay gibi kısa bir sürede üniversiteye başlamam için gerekli olan TestDaF C1 dil bilgisi sertifikasını aldım. Ancak, dil sertifikası almak üniversiteye girişimi sağlasa da derslerdeki tartışmalara aktif olarak katılabilmem için yeterli değildi. 50 kişinin önünde yaptığım ilk sunumumu hatırlamak istemiyorum bile! Seminerlerde nispeten sorunsuz bir şekilde iletişim kurma becerisini iki yıl içerisinde kazandım ve dil öğrenmenin ne kadar çaba gerektiren bir uğraş olduğunun çok farkındayım.

Almanya’ya çalışmak için gitmek isteyen birinden beklenen minimum dil seviyesi A2/B1 seviyesidir. Sertifikanızı disiplinli bir öğrenim ile 2-4 ay arasında alabilmeniz mümkündür. Sonuçta sizden istenen dil bilgisi, iş ve sosyal hayatınızda iletişiminizi kendi başınıza gerçekleştirebilmeniz içindir. Almanya’da kendinize bir yaşam kurmakta ciddiyseniz, şu andan itibaren Almanca öğrenmeye başlayın.

Kelime Kartları ve Dil Gelişimi

Kelime kartları, kelime dağarcığını geliştirmek için en etkili yollardan biridir. Türkçe bir kelimeyi kartın bir yüzüne, Almanca karşılığını diğer yüzüne yazın ve kelime kutunuza atın. Rastgele her gün içerisinden arzu ettiğiniz kadar kart alın ve diğer yüzündeki kelimeyi tahmin etmeye çalışın. Yeni öğrendiğiniz kelimelerle, gramatik hataları önemsemeden yazdığınız cümleler, kelimelerin hafızanızda yer etmesini çok kolaylaştırır.

Almanca’yı Günlük Hayatınıza Entegre Edin

Boş zamanlarınızda her zaman bir Almanca konuşma kaynağınız olsun. Seyahat ederken anlamasanız bile Almanca dinleyin. Yemek tariflerini Almanca olarak izleyin, gündemi YouTube’dan Almanca olarak takip edin, hobilerinizle ilgili sosyal medya kanallarını Almanca olarak takip edin ve duyduğunuz yeni kelimeleri kelime kutunuza atın.

Almanca Okuma Alışkanlığı Edinin

Almanca okuyun. Dil bilgisi seviyenizin yetmediğini düşünseniz bile gündemi Alman gazetelerinden takip edin. Daha basit dille yazılmış haberlerin olduğu web siteleri ilk aşamada sizin için daha mantıklı olabilir. Yazının sonunda ilgili linkleri bulabilirsiniz.

Almanca Düşünmeye Çalışın

Almanca öğrendikçe Almanca düşünmeye çaba sarfedin. Düşünürken, kendi kendinize konuşurken dili mümkün olduğunca Almanca’ya çevirin. Bu başlangıçta zor olabilir ancak pes etmeyin, bir süre sonra verdiğiniz tepkilerin otomatik olarak Almanca olduğunu göreceksiniz.

Almanya’da Sosyal Aktiviteler ve Dernekler

Almanya’ya gittiğinizde hobilerinizle alakalı derneklere ve aktivitelere katılın. Bunların birçoğu ücretsizdir. Ortak ilgi alanına sahip olduğunuz insanlarla iletişim kurmak sizin için çok daha kolay ve keyifli olacaktır.